Kars'ta 4 Mevsim Nerelere Gidilir?

Yılın her dönemi yurtiçi ve yurtdışından ziyaretçi alan Kars, genellikle kış tatili ile anılır ancak, dört mevsim bambaşka bir keyiftir Kars’ta tatil. 

Çıldır Gölü’nün donması ile Kars, kış sezonunu açar. Ormanları, dağları, yaylaları ve canlı çeşitliliği ile seyrine doyamayacağınız bir tablo gibidir şehir. Baharda erimeye başlayan karlar altında yemyeşil bir doğa gülümser, yazın yaylalarda esen serin rüzgarına binbir çiçeğin kokusu karışır. Kars, her mevsim başka bir güzelliği ile görünür konuklarına. 

Kışı bu denli güzel olan Kars’ın baharı kim bilir nasıldır, diye soruyorsanız, size ufak bir fikir vermesi için dört mevsim Kars’ta tatil önerilerimize şöyle bir göz atın. 

İlkbaharda Kars Gezi Rotaları 

Bazı şehirler vardır, el değmemiş tabiatı ile kartpostal gibi serilir önümüze. Kars, bu şehirlerden biri. Baharda tertemiz havasını ciğerlerinize çekmek, yaylaların Çıldır Gölü ile birleştiği, gölün dağ hizasında bittiği manzarada yer, gök ve suyun muhteşem buluşması görenleri adeta büyülüyor.

1) Ani Harabelerini Yemyeşil Kars Doğasının İçinde Görün:

Doğu Anadolu’nun asırlardır ayakta kalan antik kenti Ani Harabeleri, bölgenin ziyaret edilmesi gereken en önemli tarihi yerlerinden biri.

Ermenistan ve Türkiye’yi ayıran Arpaçay Irmağı’nın hemen yanına kurulmuş olan Ani Harabeleri, bulunduğu köye de adını vermiş. Bölge turizmi için büyük önem taşıyan kent, 961-1045 yılları arasında Ermeni hükümdarlığının  başkenti olmuş. 

Ani, Kars’ın en büyük tarihi zenginliği ve hangi mevsimde gelirlerse gelsinler tüm  misafirlerimizin yoğun ilgi gösterdiği turistik yerlerin başında geliyor. Ani’yi  baharda yemyeşil bitki örtüsünün içinde rengarenk çiçeklerle çevrili olduğu zamanda görmenin ayrı bir keyif olduğunu söylemek isteriz. 

2) Allahu Ekber Dağları ve Sarıkamış Yürüyüş Rotaları ile Yaban Hayatı Keşfe Çıkın:

Birinci Dünya Savaşı sırasında şehit olan 90 bin askerimiz, yurdu kurtarmak için Allahu Ekber Dağları’ndan geçiyordu. Üzücü olaylara tanıklık etmiş bu dağları, baharda keşfetmekten daha güzel bir zaman yoktur.

Kars’a gelmişken Sarıkamış Şehitliği’ni ziyaret etmemek olmaz. Adım atar atmaz atalarımızın maneviyatını iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Şehitliği, Milli Parkın içinde ziyaret edebilirsiniz.  

Dağı çepeçevre saran Sarıçam ormanlarından yeşilin her tonunu sunan heybetli çam ağaçları, bol oksijenli tertemiz bir hava ile ciğerlerinize bayram ettirecek türden. Gelen on sene gençleşir desek yeridir.  

Fotoğrafçıların ve spor severlerin de uğrak yeridir bu dağlar ve ormanlar. Ev sahipleri arasında yaban hayatın soyu tükenmekte olan canlıları bulunur. Ülkemizde, vahşi yaşam ile insan hayatının ahenkli olduğu tek şehirdir Kars. Kızıl sincap, bozkurt kartalı, kaya sansarı gibi nesli tehlikeye giren canlıları görebilirsiniz. Yürüyüş, dağ tırmanışı gibi heyecanlı aktiviteler arıyorsanız belediye tarafından oluşturulmuş trekking rotaları ile güvenli bir keşfe davetlisiniz. 

3) Şehri Adım Adım Gezerken İşgal Yıllarına Doğru Bir Zaman Yolculuğuna Çıkmış Gibi Olacaksınız:

Baharda cıvıl cıvıl kent merkezini dolaşırken mimari güzelliklere hayran kalacaksınız ama aslına bakarsanız bu güzelliğin arkasında hüzünlü bir hikaye var.

Ülkemizin sınır kapılarından biri olan Kars, konumu itibari ile birçok savaşa tanıklık eden görmüş geçirmiş bir şehir. Öyle ki halkın çektiği acılar yüzünden ‘’Gazi’’ unvanı almış ilk kentlerden biri. 

1877-1918 seneleri arasında Rus işgali altında esir düşen Kars, 1918’de tekrar Osmanlı toprağına dahil olsa da kısa bir süre sonra İngilizlerin işgaline uğrar. 1920’de Kazım Karabekir Paşa şehri yeniden sınırlarımıza katar ve nihayetinde Kars Kalesi’ne, bir daha inmemek üzere, Türk bayrağı asılır. ‘’Her güzel şehrin geçmişinde zorlu bir tarih var.’’ dersek yanılmış olmayız. Baharın enerjisi ile sizi bu güçlü şehrin tarihini yakından görmeye çağırıyoruz.

4) Çıldır Baharda Yemyeşil ve Adeta Cennetten Bir Parça: 

Artan sıcaklıklarla beraber buzlar da erimeye başladı. Gölde balık, havada şehre dönen göçmen kuşlar… Kış uykusundan uyanan Çıldır Gölü’nün rengarenk manzarasıyla baharı Kars’ta karşılamak istemez misiniz?

Denizden metrelerce yüksekte bulunan Çıldır, Doğu Anadolu’nun en büyük ikinci gölü. Etrafını şöylece bir turladığınızda yayladan esen rüzgarın serinliği, burnunuza hafifçe çalınan çiçek kokuları ve önünüzde mavi bir çarşaf gibi uzanan Çıldır Gölü… Cennetin dünyada bir parçası adeta. Berrak suyunda kayıklarıyla balığa çıkanların getirdiklerinden tatmadan, balık yedim demeyin.

Kuzeyin Serin Yazı 

Yükseklere çıktıkça bulutlara değiyormuşsunuz hissi, ayaklarınızın altında sereserpe uzanan rengarenk çiçekli yaylalar ve teninizi nazikçe okşayan kuzey rüzgarı ile  bu yaz tatiliniz çok serin geçecek. 

1) Boğatepe Köyü ve Gravyer Festivali:

Kars’ın dillere destan lezzetli peynirlerini bilmeyenimiz yok ama, tatmayanımız çok. Geleneksel yöntemlerle, yörenin emektar insanlarının özenle hazırladığı çeşit çeşit peynir ile Kars’ta peynire doyacaksınız. 

Boğatepe Köyü, Kars Gravyer’i denince akla gelen ilk yer ve şehir merkezine 1 saatlik mesafede. Köy, Türkiye’nin ilk ve tek peynir müzesi olan Zavot Eko Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. Kars’ın en popüler turistik köyü olduğunu söyleyebiliriz. 

2) Binbir Çiçekli Yaylalar:

En son ne zaman dalında açmış burcu burcu kokan bir çiçek kokladınız? Kars’ın yaz aylarında botaniğe dönen yaylalarını görünce çocukluğunuzdaki masum anlara dönüş yapacaksınız.

Köroğlu, Çallı, Mışko Yaylaları Kars’ta en bilinen yaylalar ama Kars’ın kendisi yükseklere kurulu bir yayla şehirdir aslında. Belki de sevdiklerinizle beraber böylesi hayat dolu geniş bir alanda piknik yapma, yürüyüşe çıkma vaktiniz gelmiştir. Yaylalar hepimizin, doya doya gezin, görün ve tadını çıkarın.

3) Buz Gibi Susuz Şelalesi:

Kars’ın dağları, ormanları, yaylaları, göllerinden bahsettik. Kışın donan, yazın ivmeyle akan Susuz Şelalesi’ni de onların arasına eklemeden olmaz. 

Yaz sıcağından kaçıp, şöyle şarıl şarıl akan bir şelaleyi, yemyeşil bir vadiyi izlediğinizi hayal edin. 75 metre yükseklikten dökülen Susuz Şelalesinin bulunduğu vadi, özellikle yazın, etraftaki turistlerle muazzam manzaralara dönüşüyor. Burada uzun uzun zaman geçirmek isteyeceğinizi önceden söylemiş olalım. 

4) Borluk ve Keklik Vadilerinin  Büyülü Doğası:

1942 senesinde arkeologların yaptığı kazı çalışmaları sonucunda bölgede paleolitik dönemden kalma yontma taş aletleri bulunan Borluk Vadisi, insanlığın ilk çağlarına perde aralıyor. 

Kars yüksek dağlarından ötürü bir vadi şehri. Akla ilk gelenleri de Borluk ve Keklik Vadileri. Sarıkamış’ta bulunan Keklik Vadisi’ni yazın ziyaret edenlere capcanlı bir yaşamın süregeldiği toprağıyla karşılıyor. Borluk Vadisi’ne Kars’ın Pazarcık ilçesinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Duvarlarda ilk çağlardan kalma mağara oyukları, resimleri ile ilgi odağı haline gelmiş. Kars’ta yaz turizmi adına iki önemli uğrak adres. 

Kars’ta Sonbaharın En Güzel Halleri

Yaz sıcağından gelen ve  kışın sert soğuğuna doğru giden sonbahar bir nevi geçiş mevsimi. Bu iklim değişimiyle beraber, işlerimizden, okullarımızdan biraz uzaklaşalım, sonbahara ayak uyduralım diyorsanız, sizi dinlenmeye Kars’a çağırıyoruz.

1) Kuş Türleri Gözlem Alanı Kuyucuk Gölü:

Sonbahar sarısının hissettirdiği dinginlik, usul usul yağan yağmurlarla yılın en huzurlu zamanlarında Karsta ortaya çıkan manzaraların güzelliğini  tarif etmek zor. 

Kuyucuk Gölü, aynı zamanda önemli kuş türleri gözlem alanlarından biri. Türkiye’de 2004 yılından beri, kuşların göç zamanı yapılan etkinlik, Ekim ayı içerisinde gerçekleştiriliyor. Profesyonel gözlemcilerin kuş türlerinin incelediği yılın bu ilginç döneminde siz de birer ‘’gözlemci’’ olabilirsiniz!

2) Sarıçam Ormanlarında Trekking Yapmanın Tam Zamanı:

Ne donduran soğuk ne de boğucu yaz sıcağı, sonbaharda Sarıçam Ormanında yürümek bir başka güzel. Ormanın içindeki profesyonel ve amatör yürüyüş yollarında  gönül rahatlığıyla doğayı keşfe çıkabilir, bedeninize ve zihninize bir iyilik yapabilirsiniz.

Kış Tatilinin Yükselen Yıldızı 

Kış demek kar demek, kar demek Kars’a  hoş geldiniz demek!

1) Kayak ve Snowboard Tutkunlarının Yeni Adresi Sarıkamış Kayak Merkezi:

Dünyada yalnızca iki yere yağan kristal kar Sarıkamış Kayak Merkezini kış tatilinin gözde adresi haline getiriyor. Güneş vurduğunda mücevher gibi  parlayan bir tanesi ötekine benzemeyen her bir kristal, kayak yapmak yapmak için uygun bir ortamı yaratıyor.Kristal kar bir de, Alpler’e yağıyor.

Daha fazlasını Sarıkamış Kayak Merkezi içeriğimizde bulabilirsiniz.

2) Karın Tadını Çıkarmak İçin Kars Kış Oyunları Festivalini Takviminize Not Alın:

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kars Kafkas Üniversitesinin  Güzel Sanatlar Fakültesi ortak dayanışması ile düzenlenen festivalde yapılan kardan heykeller çocukların çok hoşuna gidiyor. 

Kars’ın doğal yaşamında kendine yuva kurmuş ve özellikle de nesli tükenmekte olan hayvanlara vurgu yapılan heykellerin yanı sıra festival kapsamında konserler, halk oyunları ve kaşar yuvarlama gibi geleneksel yarışmalardan oluşan zengin konseptten söz edebiliriz. 

3) Çıldır Donmuşsa Kars’ta Uzun Bir Kış Başlamış Demektir:

Rutin kış tatili konseptinden sıkıldıysanız sizi Kars’a çıldır kamp yapmaya davet ediyoruz. Biraz macera kime iyi gelmez ki!

Göl üzerinde çadır kuranlar, buzu kırarak balık avlayanlar, at üzerinde cirit oynayanlar, kızakla kayanlar, snow drifting ile hız tutkunlarının artistik hareketlerinin heyecanıyla dolanlar ya da sadece durup manzaraya bakanlar… 

Çıldır’ın güzelliğini paylaşmak için kışın Kars’ta buluşalım.