Kars'ta 4 Mevsim Katılabileceğiniz Festival ve Etkinlikler 

Kars'ta Yapılan Festivaller

Tarihi emanetleri, köklü geçmişi, yaban hayatı ve el değmemiş doğasıyla kış turizminin göz bebeği Kars’ın özgün festivallerini takviminize eklemelisiniz. 

Kars, dört mevsim gezilebilecek, Türkiye’nin en zengin tatil rotalarından biri. Son yıllarda Anadolu ekspresi sayesinde yaz kış gezginlerin ve kültür turu severlerin uğrak noktası haline gelen şehrin kültürel mirasını korumak ve yaşatmak amacıyla düzenlenen festivaller aynı zamanda Kars’ı ve tarihi zenginliklerini yurt içinde ve yurtdışında tanıtmayı hedefliyor. Festivaller, tüm dünyada, kültür ve turizmin ortaklaşmasını sağlayan çeşitli içerik ve konseptlerdeki etkinliklerin geneline verilen isim. Bir başka önemli özelliği de festivallerin yerel yönetimler ve kültür kurumları tarafından yapılıyor olması. Çünkü bu sayede bir tür “kar amacı gütmeyen etkinlikler” kapsamında gerçekleştirilmiş oluyor. Kültürel iletişime hizmet ettiği için festivaller, o bölgenin ya da şehrin gerçekten kalp atışını duymanızı sağlar. Festivallere katılmak, sir şehri ya da kültürü yakından tanımanın en iyi, en keyifli ve en kestirme yoludur. 

Festivaller ve Turizm 

Kültür ve turizmin daha derinlikli bir hal almasında festival ve şenliklerin önemi ülkemizde de giderek daha iyi bir şekilde kavranıyor. Tatil ve seyahatin önemli bileşenlerinden bir tanesi, ziyaret edilen bölgelerin tarihi ve kültürel zenginlikleriyle buluşmak. Bu sebeple turizmde kültür turları, gurme turları gibi kavramlardan bahsediyoruz. Festivaller, bu içeriklerin kitlesel olarak paylaşılmasını sağlıyor. Sosyal alanlarda, kamuya açık ve ücretsiz olarak yapılması; tabiatı gereği daha eğlenceli aktiviteler içermesi sebebiyle festivaller, şehrin tarihi ve kültürel birikimi ile daha sıcak bir buluşma sağlıyor. 

Peynir Festivali, Kış Oyunları Festivali, Doğa ve Kültür Festivali gibi türlü içeriklere sahip festivaller sayesinde şehrin kadim kültürüne ve dünyaca ünlü lezzetlerine çok daha fazla insan temas edebiliyor. Festivaller etrafında insanlar kolayca bir araya gelebiliyor. 

Ata Sporları Kars’ta Yaşatılıyor 

Cirit, Türk toplumunun Orta Asya’dan Anadolu’ya getirdiği çok eski bir savaş oyunu. Hemen her etkinlik ve festivalde mutlaka yapılan atlı cirit gösterisi ile tarihin ve kültürün hafızasını tutmak gibi çok değerli bir sorumluluğu üzerine alıyor Kars. Ani Harabelerinde dünyanın ortak mirasını koruduğu gibi kendi ceddine ait mirası, ata sporlarını yaşatmak ve korumak için de büyük bir çaba gösteriyor. 

Ailece Ata Sporları ile Tanışma Fırsatı 

Kars’ın ata sporları ile kış sporlarını birleştiren konseptinde ailece ya da kalabalık arkadaş gruplarıyla şahane bir kış tatili için özellikle kışın düzenlenen festivalleri takip etmelisiniz. Hemen her etkinliğin vazgeçilmez gösterilerinden biri Atlı Cirit, Kars’ın iddialı olduğu ata sporlarının başında geliyor. Kışın bembeyaz karların üzerinde cirit izlemek, her yerde tadabileceğiniz keyiflerden değil. Atlı kızak, karlar ülkesinde geziye çıkmak gibi ya da Noel Baba’nın geyikler tarafından çekilen kızaklarından birinde olmak… 

Kışın, ailece ya da kalabalık arkadaş grupları halinde, eğlenceli bir tatil planı yapmak istiyorsanız, kristal karlar ülkesinin festival programına bakmadan plan yapmayın deriz. Festivalleri takip eden gezginlerden değilseniz bile Kars seyahatinizi bir şenliğe denk getirirseniz, bundan sonra tatil anlayışınıza festivalleri eklemenin nasıl bir keyif olduğunu  tecrübe etmiş olabilirsiniz.  Ben zaten festival insanıyım diyenler için Kars’ta dört mevsim katılabileceğiniz en popüler festivalleri burada bir araya getirdik. 

-Türkiye’nin İlk Kış Oyunları Festivali: Sarıkamış Kış Oyunları Festivali 

28 Şubat 2021 yapılması öngörülen Sarıkamış Kış Oyunları Festivali, karın tadını doyasıya çıkarmak ve çocuklar gibi eğlenmek için bulunmaz bir fırsat. Her yıl şubat ayının sonu ya da mart ayının ilk haftasında genellikle cumartesi günlerine denk gelen festivali bu yıl  6. defa düzenlenmiş olacak. Kristal Kar’ı ile ünlü Cıbıltepe’de, sabah 11 gibi başlayıp akşam 18 civarında son bulan festivale katılım ücretsiz. 

Türkiye’de düzenlenen ilk kış oyunları festivali. Amatör ve profesyonel tüm sporculara açık olan festival kapsamında geleneksel sporlar ile modern kış sporları bir arada yapılıyor. Atlı cirit, atlı kızak, kar üstünde güreş festival kapsamında yapılan ata sporları. Snowboard, kayak, drifting de modern kış sporları olarak festival dahilinde yapılıyor. 

Kardan Heykellerle Karşılanan Misafirler

Yerel yönetimler, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Serhat Kalkınma Ajansı gibi kurumların katkılarıyla düzenlenen festival kapsamında Kars Kafkas Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliğiyle kardan heykeller yapılıyor. Festivalin karşılama alanlarına konulan kristal kardan yapılmış hayvan heykelleri ile Kars’ta koruma altında olan yaban hayatın önemine de vurgu yapılıyor. 

Konserler, halk oyunları gösterileri, kaşar yuvarlama gibi geleneksel oyunların oynandığı festivalde eğlencenin tadını çıkarmak için ailece, çoluk çocuk karın keyfini Sarıkamış’ta çıkarabilirsiniz. 

-Serhat Doğa ve Kültür Festivali 

26-27 Haziran 2021 tarihinde bahar başında yapılacak festival, Kars’ın yemyeşil doğasında şenlik yapmaya davet ediyor konuklarını. Bu yıl ilk defa düzenlenecek festival ile Kars’ın muhteşem doğasına ve kültürel mirasına önemli bir vurgu yapmak hedefleniyor. Kars Yaylaları olarak bilinen tabyalarda, iki gün sürecek festival, Kars’ın popüler etkinlikleri arasına girmeye aday. 

Konserler, gösteriler, konuşma ve diğer etkinliklerle oldukça dolu bir programı olacağını duyurulan festival, Kars kalesi ve Dereiçi lokasyonunda çeşitli açık ve kapalı alanlarda gerçekleştirilecek. Festival kapsamındaki tüm konser ve etkinlikler ücretsiz olarak katılım sağlayabilirsiniz. 

-Selim Ata Sporları Kış Festivali 

25 Ocak 2021 tarihinde ilk defa yapılması planlanan 1.Selim Ata Sporları Kış Festivali, Kars’ın Selim ilçesinde gerçekleştirilecek. Festival kapsamında atlı cirit, atlı kızak ve at yarışlarının yapılması planlanıyor. Oldukça heyecanlı geçeceği şimdiden belli olan festival ile Orta Asya ve Anadolu’nun yüzyıllardır oynanan ata sporlarının yaşatılması ve tüm dünyaya tanıtılması hedefleniyor. 

-Geleneksel Kaşar ve Gravyer Festivali 

Temmuz ayında Kars’ın merkez ilçesine bağlı Dikme Köyünde organize edilen Gravyer Festivali, Kars’ın ilk festivallerinden. 2020 yazında pandemi dolayısıyla iptal edilen festival bu yıl on yaşına girecek. Dünyanın en kaliteli ve lezzetli gravyer peyniri başta olmak üzere Kars’ta tam 32 çeşit peynir üretiliyor. Festival, bu peynirlerin tadıldığı ve tanıtıldığı uluslararası bir gurme buluşması. 

-Altın At Kış Festivali / Çıldır Kış Festivali 

Şubat ayında Çıldır Gölü’nde düzenlenen festival kışın katılacak en eğlenceli ve özgün festivallerden biri. Buzla kaplanan Çıldır Gölü’nün kristal buzdan yüzeyi üzerinde düzenlenen şenlikte kar motorundan, kızağa; atlı cirit müsabakalarından, buzda güreşe birçok etkinlik düzenleniyor. Bembeyaz bir alemde, kristal buzlar diyarında gerçekleşen bu festival kışın da adrenalin tutkunlarını heyecanın doruklarına davet ediyor. 

Listeye eklemenizi önerdiğimiz diğer festivaller: 

-Drift Snowfest Çıldır Şubat – Mart 

-Kuyucuk Kuş Cenneti Festivali Arpaçay Haziran 

-Uluslararası Kars Altın Kaz Film Fest Kars Merkez Şubat