Kars'ın Doğal Güzellikleri

Kars Doğası

Türkiye’nin kuzey doğu sınırındaki Kars, coğrafi konumu ve iklimi ile muazzam bir tabiat güzelliğine sahip olmasının yanı sıra yurdun en yüksek platosu olan volkanik oluşumlu Kars -Erzurum Platosu üzerine kuruludur. 

Kars denince, neredeyse el değmemiş bir doğa güzelliğinden bahsetmekte olduğumuzu bilhassa belirtmekte fayda var. Yüksek rakımı sebebiyle yaban hayatının devam ettiği ender şehirlerden biri Kars. Türkiye’de en büyük kuş çeşitliliğinin bulunduğu Kuyucuk Gölü, Boz Ayısı ile uluslararası belgesellere konu olan Allahuekber Dağları Milli Parkı,  başta Çıldır olmak üzere denizden binlerce metre yükseklikteki gölleri, Sarı Çam ormanlarındaki trekking rotaları, mağaraları ile tabiat aşıklarının mutlaka listelerine almaları gereken, Kars Vadisi’nin doğal güzelliklerini keşfetmeye ne dersiniz?

Kars- Kafkas Yaylaları 

Kars, coğrafi oluşumu itibariyle büyük oranda yaylalardan oluşan bir vadişehir diyebiliriz. Dolayısıyla Kars-Erzurum platosu üzerinde Ardahan’a kadar uzanan Kafkas toprakları hattında, göçebe boylarının doğal misafirhanesi olmuş olan yaylalarla dolu. Kars’ın yemyeşil, serin, bakir yaylalarını mutlaka gezmelisiniz. Sarıkamış’a yağan kristal kardan sonra İsviçre köylerini andıran yaylalarını da görünce Kars’ı Türkiye’nin Alper’i ilan edebilirsiniz.

– Kars Yaylalarında Kadın Emeği ile Kış Hazırlıkları Geleneği

Gökyüzünün bu yükseklikte nasıl göründüğünü tarif etmek zor, ancak görünce ne demek istediğimiz anlayacaksınız ama gene de şöyle bir deneme yapacak olursak: göğün bembeyaz olduğunu ve yerkürenin yeşilli birleştiği çizgiye bakmaya doyamayacağınızı söyleyebiliriz. Renklerin büyüleyici canlılığına hayran kalacağınıza emin olabilirsiniz. Bir şey daha çok hoşunuza gidecek ki o da yaylada kış hazırlıkları yapan Karslı kadınların sıcak karşılamaları. 

Sütü işleyen kadınların kışa hazırlık yaptığı yaylalarda binbir çeşit ot, çiçek yiyerek serbest yayılan hayvanları izlemek, kadınlarla sohbet etmek, durup yaylanın manzarasını seyre dalmak ve mis gibi yayla havasını solumak, Kars tatilinizin unutulmaz anlarından biri olacak. 

– Çiçek Kokulu Yaylalar

Binbir çeşit çiçeğin yetiştiği Kars yaylaları, zengin florası ve botanik çeşitliliği ile dünyanın sayılı yerleri arasında. Kars yayla balının değeri de bu botanik çeşitlilikten geliyor. Yaygın tarım yapılmadığında toprak bakir, yükseklik sebebiyle oksijen oranı yüksek. Özellikle bahar ayları, Kars yaylarının mis gibi çiçek kokularını duymak ve tazecik havasını içinize çekmek için en doğru zaman. 

Yayla turizmi henüz gelişmemiş olduğu için bu muazzam güzelliği keşfedenlerden olacaksınız. Kars’ın birbirinden güzel yayınlarından bazıları şunlar: 

  • – Köroğlu Yaylası 
  • – Çallı Yaylası 
  • – Mışko Yaylası 

Sarı Çam Ormanlarında Trekking Rotaları 

Doğa yürüyüşlerinin popüler rotası olmaya aday ilimizde, profesyoneller ve amatörler için çeşitli zorluk derecelerine göre kademelendirilen özel trekking rotaları oluşturma konusunda son yıllarda önemli çalışmalar yapılmaktadır. Kars’ın doğası, özellikle yürüyüş, tırmanış, dağcılık gibi doğa sporları için elverişlidir. Bu potansiyelin değerlendirilmesi noktasında belediye, valilik ve doğa sporları kulüplerinin birlikte yürüttükleri çalışmalar sonucunda trekking rotaları oluşturulmaktadır.  Doğa aşıklarını ve yürüyüş tutkunlarını, Sarıçam ağaçlarıyla kaplı dağlarımızdaki trekking rotalarını keşfetmeye Kars’a davet ediyoruz. 

Katılabileceğiniz yürüyüşler ve bazı rotalar:

  • – Sarıkamış Şehitleri Anma Yürüyüşü 8,5 kilometre / zorluk derecesi: orta
  • – Susuz Vadisi Hiking Doğa Yürüyüşü 11 kilometre /  zorluk derecesi: orta 
  • – Sarıkamış Şehitleri Anma Tırmanışı 12 kilometre / zorluk derecesi: orta 
  • – Yağlıca Dağı Trekking 5 kilometre / zorluk derecesi: orta 
  • – Keklik Vadisi Yürüyüş Parkurları 12 kilometre / zorluk derecesi: orta
  • – Allahuekber Dağı Tırmanış 14 kilometre / zorluk derecesi: zor 

Kars’ın Hüzünlü Cenneti Allahuekber Dağları Milli Parkı 

Sarıkamış Şehitliği ve Kayak Merkezi’ni de içine alan Allahuekber Dağları Milli Parkı, Kars’ın en kıymetli doğal güzelliklerinin başında gelir. Birinci dünya savaşında 90 bine yakın askerin şehit düştüğü bu dağlarda tarihimizin en hüzünlü hikayesi saklıdır. Sarıçam Ormanları ile kaplı dağlar aynı zamanda yaban hayatı ve kaybolmak üzere olan türleri koruma alanıdır. Türkiye’de bitki örtüsünün ve biyolojik çeşitliliğin en zengin olduğu yer Allahuekber Dağları Milli Parkı’dır. Kars’ın el değmemiş doğası, ülkemizde insanın doğa ile uyum içinde olduğu nadir bakir bölgelerden biridir. 

Milli park; ayı, tilki, vaşak, domuz, porsuk gibi yabani memeli hayvanların yuvasıdır ayrıca kızıl sincap, bozkır kartalı, kaya sansarı gibi nesli tükenmek üzere olan özel türlere de ev sahipliği yapmaktadır. 

Her mevsim ayrı bir güzelliği olan Allahuekber Dağları Milli Parkı, doğasıyla görenleri kendine hayran bırakan, Kars’ın gözde tabiat güzelliklerinden biridir. 

Vadiler Şehri 

Aras Nehri, Arpaçay ve Kars Çayı arasındaki toprakları ile Hazar Denizi havzasında yer alan Kars volkanik platosu, vadilere bölünür. Şelaleler dökülen büyüleyici güzellikteki vadileri, Kars’ın mutlaka görmeniz gereken doğal güzelliklerindendir 

  • – Susuz Vadisi’nde Kaplıca Keyfi 

Susuz aynı zamanda Kars’ın en bilinen ilçelerinden biri. Aynı ismi taşıyan Susuz Şelalesi özellikle bahar ve yaz mevsiminde hem bölgede yaşayanların hem de turistlerin yoğun ilgi gösterdiği turistik mekanlardandır. Vadiye dökülen şelale Susuz Vadisinin güzellik kaynağı diyebiliriz. Şelaleye yakın bir de  kaplıca var. Bu muhteşem güzelliğin içinde olmanın tadını kaplıcada rahatlayarak çıkarmanızı, şiddetle tavsiye ederiz. 

  • – Tarihin Doğayla Buluştuğu Yer: Borluk Vadisi

Baharda yemyeşil bitki örtüsünün verdiği huzur bir yana, Borluk Vadisi’ni gezerken paleolitik döneme ait olduğu düşünülen Borluk kaya resimleri ve anıtsal kalıntılar sayesinde doğa ile tarihin buluşmasına şahit oluyoruz. Vadinin yamaçlarında dolaşırken kayalara çizilmiş geyik resimlerinde, binlerce yıl önce yaşamış insanlardan ait, tarih öncesi dönemin izleri takip edeceksiniz. 

  • – Keklik Vadisi Fotoğraf Rotalarının Vazgeçilmezi  

Kışın buz tuttuğunda haberlere konu olan Keklik Şelalesi’nin en çoşkulu aktığı zaman, bahar aylarıdır. Vadiye dökülen şelale Kekik vadisinde binbir renkte çiçekler açtırır. Kekliklerin ve rengarenk çiçeklerin fotoğraflarını çekmek isteyenler, profesyonel doğa fotoğrafçıları bu “doğal stüdyo” ortamına dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanından turlar düzenlemektedir. 

Kuyucuk Gölünde Dünya Kuş Gözlem Günü 

Kars’ta mutlaka görmeniz gereken bir başka çok önemli doğal güzellik de  Türkiye’nin en çok kuş türü gözlemlendiği Kuyucuk Kuş Cenneti. 2009 yılında, uluslararası öneme sahip sulak alan ilan edilen Kuyucuk Gölü, anı zamanda yaban hayatı geliştirme sahası. Kültür ve Turizm müdürlüğünün verdiği bilgiye göre 182 kuş türü gözlemlenen Kuyucuk Kuş Cenneti, dünyanın sayılı kuş gözlem alanları arasında yer alıyor. 

Dünya Kuş Gözlem Günü etkinlikleri kapsamında Kuyucuk Gölünde, dünyanın dört bir yanında gelen kuş gözlemciler ve bu alanda çalışma yürüten profesyoneller, tür sayımı yapmaktadır. Kars’ın henüz keşfedilmemiş doğal değerlerinden biri de Kuyucuk Kuş Cenneti’dir. 

Dünya Kuş Gözlem Günü etkinlikleri her yıl Ekim ayının ilk hafta sonu KuzeyDoğa Derneği tarafından organize ediliyor. Takip etmek ve dahil olmak için dernekle irtibat kurabilirsiniz.  

Deniz Seviyesinden Binlerce Metre Yukarıdaki Göllerin Huzur Veren Sessizliği 

Başta Çıldır Gölü olmak üzere Kars’ta gezilecek doğal güzellikler listesine muazzam güzelliği ile göl kenarlarını eklemeden olmaz. Balık tutmayı sevenlerin bilhassa bayılacağı Aygır Gölü ve diğer göller, ailece piknik yapmak ve doğayla baş başa zaman geçirmek için Karslıların da yaz mevsimi boyunca hafta sonları en çok tercih ettikleri aktivitelerin başında geliyor. 

Denizden binlerce metre yükseklikteki muhteşem güzelliği ile Kars’ın doğal göllerini mutlaka görmelisiniz: 

Çıldır Gölü, Aygır Gölü, Turna Gölü, Erhan Gölü, Çenekçi Gölü